Lovitură pentru FCSB și Gigi Becali. Ce s-a întâmplat la procesul cu CSA Steaua pentru palmares

de: Beatrice Dumitru
18 09. 2023

Un nou episod a avut loc în războiul dintre CSA Steaua și FCSB. La Curtea de Apel București a reînceput procesul legat de palmares. Avocații lui Gigi Becali au fost un car de nervi după ce au văzut ce au decis judecătorii. Iată ce s-a întâmplat la proces.

Ce s-a întâmplat la Curtea de Apel

FCSB susține că este continuatoarea echipei istorice a clubului înființat în 1947, în timp ce oficialii celor de la CSA Steaua spun că actuala echipă din Superligă nu mai are nicio legătură cu gruparea din Ghencea. În aceste condiții s-a ajuns la proces.

Înalta Curte de Casație și Justiție a decis, în luna martie 22023, să trimită dosarul pentru rejudecare la Curtea de Apel. Astfel, a avut loc primul termen al procesului pentru palmares dintre FCSB și CSA Steaua, care s-a judecat într-o singură ședință, pe 18 septembrie. Decizia finală se va da pe data de 2 octombrie.

EDchipa lui Gigi Becali are palmaresul din 2003 până în prezent.

FCSB a primit o mare lovitură, deoarece judecătorii au cerut judecarea situației palmaresului din intervalul 2003 – 2017.

”S-a terminat, s-a și judecat procesul legat de palmares. Curtea de Apel București a rămas în pronunțare pe apelul înaintat de FCSB. Pentru că CSA nu a depus apel.

A amânat pronunțarea pentru 2 octombrie. Întrucât Curtea a spus că se judecă doar perioada 2003 la zi, și nu perioada din 1947, de la înființar la zi. Noi am recuzat completul de judecată. Se va judeca separat”, a declarat avocatul FCSB-ului, Adrian Căvescu, pentru Playsport.

Ce au mai solicitat avocații lui Gigi Becali

Avocații FCSB-ului au solicitat judecătorilor să ia legătura cu FRF și LPF, pentru ca acestea din urmă să le demonstreze cu dovezi că FCSB ar fi preluat locul Stelei din Liga 1.  În plus, reprezentanții roș-albaștrilor au mai folosit ca argument și faptul că trupa lui Becali a beneficiat de coeficientul UEFA din postura de continuatoare a Stelei.

Citește și: La loc comanda. CSA Steaua nu poate promova în SuperLiga nici la finalul acestui sezon, FRF a făcut praf strategia „militarilor”

Prezent la procesul, Florin Talpan, juristul CSA Steaua, a avut mai multe intervenții în timpul procesului. El a admis că FCSB deține palmaresul din 2003 până în 2017, dar a cerut, din nou,  despăgubiri pentru folosirea mărcii ”Steaua”.

Istoricul procesului dintre CSA Steaua și FCSB

Pe 5 iulie 2019, CSA Steaua a câștigat, la Tribunalul București, palmaresul echipei de fotbal Steaua de la înființare, 1947, până în 2003.

FCSB a atacat decizia, iar pe 28 iunie 2021 Curtea de Apel București a păstrat parțial prima hotărâre, doar că le-a luat cinci ani din palmares celor de la CSA, intervalul 1998-2003. În 1998, AFC Steaua s-a desprins de Armată la solicitarea UEFA.

Citește și: Mult zgomot pentru nimic. La ce concluzie a ajuns Corpul de Control al premierului după verificările de la CSA Steaua și cine este angajatul care și-a depășit atribuțiile

FCSB a făcut recurs la Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) pentru că a rămas cu palmaresul începând din 2003, când Gigi Becali a preluat echipa de fotbal. Pe 2 martie a început judecarea acestuia.

În decembrie 2014, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a anulat marca ”Steaua” aparținând lui Gigi Becali. Apoi, Curtea de Apel îi interzicea în decembrie 2016 lui Becali să mai folosească, pentru clubul său, numele ”Steaua”, simboluri pierdute definitiv de echipa latifundiarului din Pipera.

Pe 28 martie 2023, ÎCCJ a decis rejudecarea procesului pentru palmares dintre FCSB și CSA Steaua.

Palmaresul FCSB (2003 – prezent)

  • 5 titluri de campioană în Liga 1;
  • 3 Cupe ale României;
  • 2 Supercupe;
  • 2 Cupe ale Ligii.